Donald Trump nekter fortsatt å innrømme at Joe Biden vant presidentvalget i høst. Hvorfor? Som med alt annet hos Trump handler det til syvende og sist om penger.

Donald Trump nekter fortsatt å innrømme at Biden vant presidentvalget. Hvorfor? Det er det nok flere grunner til, men den klart viktigste forsøker han å holde hemmelig: Trump bruker denne perioden til å samle enorme summer til sin politiske organisasjon. Han planlegger fremover, og jo mer penger han nå klarer å samle, jo sterkere kontroll vil han ha i amerikansk politikk etter at han flytter ut av det Hvite Hus i januar neste år.

I de fire årene han har sittet som president har han tatt kontrollen over det Republikanske partiet. Han har satt inn lojale støttespillere i alle viktige posisjoner, og han har et fast grep om den republikanske grasrota. Han har likevel mektige fiender internt i eget parti, med Bush-klanen og tidligere presidentkandidat Mitt Romney som to av de tydeligste. Motstanderne jobber dag og natt for å erobre tilbake partiet. Trump er utsatt og presset vil øke sterkt i februar, når han ikke lenger har president-plattformen som fundament.

Dersom Trump skal klare å holde kontrollen over partiet og grasrota, krever det enormt mye penger. Penger som kan brukes på å støtte kandidater til Kongressen og i delstatene som er lojale mot Trump. Penger som kan brukes til å kjøre kampanjer i sosiale medier og tv-reklamer for Trump og hans saker. De tre viktigste forutsetningene for Trumps makt fremover er derfor: Penger, penger og penger.

Men på valgdagen var Trump og hans republikanske parti blakke. De hadde millioner i gjeld og ikke et rødt øre i banken. De hadde pøst ut alt de hadde, og mer til, i et desperat forsøk på å dra i land seieren. Trump har nok skjønt at han har tapt presidentvalget, men han nekter å tape makten over det republikanske partiet. Han måtte samle mer penger. Men hvordan skulle han overbevise republikanske donorer om å gi penger til en president som hadde tapt og var på vei ut?

Løsningen hans var å nekte å innrømme nederlaget, rope høyt om juks og holde håpet oppe i den republikanske grasrota gjennom å gå til rettssaker i en lang rekke vippestater for å få omgjort eller annullert valgresultatet. Parallelt ble det sendt ut mailer, SMSer og målrettet reklame på sosiale medier der folk ble oppfordret om å gi penger til kampen mot demokratenes «tyveri» av presidentembetet. Hovedformålet er ikke å vinne sakene – alle kan se at det ikke finnes noen konkrete bevis for valgfusk. Hovedformålet er å holde kampanjen gående så mer penger kan samles inn. Faktisk har Trump sendt ut like mange e-poster til potensielle givere i de fire ukene siden valgdagen, som han gjorde de siste fire ukene av valgkampen.


Dette er en av de mange millionene av epostene som Trump har sendt ut, der han ber om penger til advokater og rettssaker for «å vinne valget». I virkeligheten går pengene som kommer inn til hans nye organisasjon «Save America PAC».

Denne innsamlingsaksjonen har fungert utrolig godt for Trump. Siden valgdagen for fire uker siden har han samlet inn mer enn 1,8 milliarder kroner i kampen mot «valg-tyveriet». De fleste av giverne tror pengene deres går til å kjempe mot demokratene i rettssalene. Men hele 75% av pengene går i stedet inn på konto hos Trump-familiens nystartede politiske organisasjon «Save America PAC», og 25% går til det Republikanske partiet som Trumps allierte kontrollerer. Kun når det kommer enkeltgaver på mer enn 50.000 kroner går en andel til å betale for rettssaker knyttet til valget.

Noen legger ikke skjul på at det hele dreier seg om en kamp om makten i det republikanske partiet. Trumps valgkamp-general Bill Stepien sier at, «Disse enorme summene som folk gir viser at President Trump fortsatt er lederen og energikilden i det Republikanske partiet». Om Trump holder det gående vil han ha mer enn 2 milliarder kroner på konto før året er omme. En enorm sum penger som vil gi ekstraordinært mye makt til en tidligere president.

Joe Biden flytter inn i det Hvite Hus i januar, men det betyr ikke at vi har hørt det siste til Donald Trump…