Keir Starmer ble ny leder i Labour. Det betyr en viss dreining mot sentrum. Men Starmer står i en politisk spagat og skal sloss mot populære, erkebritiske Boris Johnson. Det blir en krevende kamp.

Labours medlemmer valgte Keir Starmer som sin nye leder. Han vant første valgrunde med mer enn 56% av stemmene. Dermed er Jeremy Corbyns fem år lange ledertid over. Dette valget er et retningsvalg, der flertallet har gitt beskjed om at partiet bør bli noe mer moderat for å nå flere velgere. De ønsker seg et bredt folkeparti, som favner dypere inn i sentrum. Kandidaten som ønsket å videreføre den skarpe venstredreiningen som Corbyn stod for, Rebecca Long-Bailey, fikk 28% av stemmene. Medlemmene valgte Angela Rayner som nestleder.

Under lederkampen, i et forsøk på å omfavne så mange på venstresiden som mulig, lovte imidlertid Starmer at han ikke skulle lede partiet for langt vekk fra Corbyns kontroversielle standpunkt på nasjonalisering og sterk vekst i offentlige utgifter. Starmer står i en krevende spagat mellom en radikalisert venstreside og sentrumsorienterte velgere, og det å bygge opp Labours troverdighet vil bli en lang og tung jobb. Da Tony Blair etter 18 år med konservativt styre endelig klarte å gjøre Labour valgbar igjen på midten av 1990-tallet, måtte han fornye hele partiet. Spørsmålet er derfor om den nye lederen, partiets folkevalgte og partiavdelingene er klare for en så omfattende prosess. 

I sin seierstale sa Starmer at han forstår den enorme utfordringen som ligger foran ham og partiet. «Vi har tapt fire valg på rad. Vi lever ikke opp til vårt historiske oppdrag,» sa Starmer. «Vær aldri i tvil om at jeg forstår omfanget av den jobben som ligger foran oss… Vi har et fjell å bestige, men vi skal bestige det. … Der endringer er påkrevet, skal vi endre oss.»

Høre hele Starmers seierstale her: