VALGVINNER.NO

 iDenne nettsiden har som mål å formidle kunnskap og synspunkter om politisk strategi. De fleste av tekstene du finner på disse sidene er skrevet for å være lett tilgjengelige, slik at alle kan dra nytte av dem, selv om man kanskje ikke har stor forkunnskap om politisk strategi eller politiske kampanjer. Aktuelle kommentarer vil også bli publisert her.

Siden er utviklet og eid av Rune Olsø, en norsk politiker og næringslivsleder. Rune har innehatt en rekke verv i Arbeiderpartiet og var folkevalgt i Trondheim bystyre i 22 år. Han var Kommunalråd i Trondheim i seks år, har deltatt i en lang rekke politiske kampanjer lokalt og nasjonalt, og har studert flere utenlandske kampanjer på nært hold. I 2020 vant han den prestisjetunge internasjonale kåringen Reed Awards for beste politiske avis-kampanje. I 2021 utga han boken «Behind the Curtain of Power» om en rekke amerikanske politiske strateger, som ble Amazon Bestseller i september 2021.

RUNE OM VALGVINNER.NO

– Min første valgkampanje var Stortingsvalgkampen i 1989, da jeg jobbet som frivillig for Ap. Det året gjorde Arbeiderpartiet sitt dårligste valg siden 1930. Det er mye lærdom i å tape en kampanje, og jeg har vært med og tape syv valg. Jeg har vært med og vunnet en god del valgkampanjer også og har brukt mye tid på å analysere forskjellene på vellykkede og mislykkede kampanjer. Gjennom tillitsverv og jobb i lokale kampanjer har jeg vært heldig nok til å kunne utvikle denne kompetansen gjennom å prøve ut ulike strategi og taktikker.

– I 2017 trakk jeg meg fra aktivt politisk arbeid fordi det oppstod alvorlig sykdom i min nære familie, noe som førte til at jeg fulgte kampanjene i det siste stortingsvalget og lokalvalget fra utsiden. Det ga viktig ny politisk lærdom. Ikke minst når det kommer til hvordan man lyktes og ikke lyktes med overordnet strategi, vellykket kampanje-organisering og budskapsdisiplin. Kombinasjonen av å kjenne kampanjeorganisasjoner fra innsiden og å betrakte dem på en armlengdes avstand fra utsiden har vært verdifull. Så da jeg var tilbake for fullt som ansatt i Arbeiderpartiet i Møre og Romsdal i 2021-valgkampen, var det forhåpentligvis litt klokere.

– Gjennom mer enn 30 år som aktiv politiker har jeg lært at norsk politikk er befolket av mennesker som har et brennende politisk engasjement, men som ofte har lite fokus på kampanjehåndverk og overordnet politisk strategi. I den grad de søker kunnskap fra andre land er det ofte med fokus på rene politiske verktøy (som bruk av sosiale medier, effektiv gjennomføring av husbesøk, osv.) og ikke med fokus på overordnet strategi knyttet til psykologisk velgeratferd, kampanjestrategi eller overordnet budskapsstrategi.

– Det er viktig å huske at strategi, taktikk og kampanjer kun handler om hvordan du manøvrerer i landskapet av velgere. En dyktig politisk strateg tar velgerne på alvor. De som tror dette håndverket går ut på å manipulere velgere kunne ikke tatt mer feil. God politisk strategi handler om å ta velgerne på alvor – om å lytte, om å forstå, om å vise vilje til å endre seg når det er kreves og om ta lederskap når det er nødvendig.

– Valgvinner.no er derfor et forsøk på å gi et bidrag til interessen for dette politiske håndverket, gjennom å dele observasjoner, bakgrunn og historier fra historiske valgkampanjer og bruk av politisk strategi. Målet mitt er at tekstene kan bidra til at flere vil reflektere rundt politisk strategi – slik den har blitt praktisert og ennå praktiseres i politiske kampanjer lokalt, nasjonalt og i andre land, samt å skape en gratis og tilgjengelig portal for alle som søker slik kunnskap på norsk. 

8))RUNES CV 


Politiske verv og jobber (utdrag):

Leder AUF i Trondheim
Sentralstyre-medlem Sosialdemokratisk Studentforbund
Nestleder Trondheim Arbeiderparti
Leder Trondheim Arbeiderparti
Fylkesstyre-medlem Sør-Trøndelag Arbeiderparti
Leder Sør-Trøndelag Arbeiderparti
Fylkessekretær AUF
Valgkampsekretær Trondheim Arbeiderparti
Kommunalråd Trondheim kommune
Bystyremedlem Trondheim kommune
Medlem Arbeiderpartiets nasjonale organisasjons- og kampanjeutvalg
Ansatt Møre og Romsdal Arbeiderparti
Vinner av Campaigns & Election’s Reed Award (2020)
Kommuneparti-styremedlem Aure Arbeiderparti

Utdannelse og ikke-politisk arbeidserfaring (utdrag):
Bachelor fra Fakultet for Samfunnsvitenskap og Teknologiledelse, Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet (NTNU)
Ansvarlig for Næringslivskonferansen Trondheim ’99
Direktør for Strategi og Forretningsutvikling Entra Eiendom AS
Viseadministrerende/Administrerende direktør Entra Eiendom AS
Partner Staur Management/Rådgiver Staur Holding
Selvstendig næringsdrivende
Seniorrådgiver Agenda Rådgivning AS

Næringslivsverv (utdrag):
Styremedlem Norwegian Broker AS
Styrenestleder TKP (pensjonskasse)
Styremedlem Norwegian Claims Link AS
Styremedlem Backe Trondheim AS
Styremedlem/styreleder i mer enn 20 andre aksjeselskaper 

Kulturverv (utdrag):
Styremedlem Teaterhuset Avant Garden
Styremedlem Trondheim Symfoniorkester
Styreleder Trondheim Kino
Styreleder og medgründer – Kosmorama Internasjonale Filmfestival
Styremedlem Trondheim kommunale Musikk- og Kulturskole

 

 

KONTAKT
valgvinner.no

Alle henvendelser behandles konfidensielt