Glem Trump og AOC – det finnes et annet USA, et skjult USA, der folk fra de to partiene søker sammen for felles løsninger. Dette er Joe Bidens rike.

Alle er enige om at USA gjennom har blitt mer og mer polarisert. At republikanerne slutter lojalt opp om Trump, på tross av hans ekstreme utfall og ufinheter, er bare ett eksempel på hvor delt amerikansk politikk har blitt. Under Obama og Trump delte Kongressen seg ofte i to i viktige saker – mer eller mindre nøyaktig etter partilinjene. Republikanerne stemte mot Obamas forslag, og angrep dem ustanselig. Demokratene stemte mot Trumps forslag, og angrep dem ustanselig. 

Ved første øyekast fremstår Amerikansk politikk nesten som et sirkus. I sosiale medier og på Fox News raser Trumps ideologiske krigere (som Tucker Carlson) mot de «kommunistiske» demokratene som vil ødelegge amerikansk frihet, mens venstre-radikale demokrater (som Alexandra Ocasio-Cortez) er nesten like hissige i sine angrep. Det toppet seg med angrepet på Kongressen den 6.januar i år. Enkelte kommentatorer tegner nå et bilde av at amerikanske politikk er så delt at det er umulig for høyre- og venstre-siden å enes om noe som helst.

Et skjult politisk USA

Men under denne krigslignende overflaten finnes det et annet politisk USA. Der folkevalgte fra begge parti i det stille søker kompromiss i mange viktige saker. De har lyktes med å finne kompromiss i en rekke viktige saker de siste årene, og har samlet brede flertall på tvers av partigrensene for å bevilge tusenvis av milliarder av dollar til forskning, helse, samferdsel og utdanning. Få har blåst i trompeten for disse tverrpolitiske seirene, som sjelden har fått forsider eller toppoppslag i mediene. Men disse folkevalgte finnes altså. De er mange fler enn du tror. De kommer fra begge parti. Og selv om mange av dem bruker den pågående ideologiske striden for å sikre egne gjenvalg, bruker de det meste av tiden sin på å skape ny politikk – sammen, på tvers av partigrensene.

Den fremste av dem er Joe Biden. Dette er hans største styrke. Han er en mester i å manøvrere i brytningen mellom demokratene og republikanerne. Han har levd en stor del av sitt liv i Kongressen, blant disse resultatorienterte kollegene fra begge parti. Mange har av den grunn anklaget Biden for å være «for moderat». De rene ideologiske frontkjemperne liker ikke kompromiss, for kompromiss innebærer at du også må gi dine politiske motstandere noe. Kompromiss gjør det vanskelig å selge politikken som en kamp mellom det onde og det gode. Kompromiss med republikanerne er ikke alltid like enkelt å selge til venstresiden i den demokratiske grasrota. Det har Biden smertelig fått erfare, gang på gang, gjennom en lang karriere.  

Men nå er Joe Biden endelig president. Og kompromiss er fortsatt hans fremste våpen. Han har levert uventede, store reformer og enorme statlige investeringer. Ofte med bred tverrpolitisk støtte. Mens de mest radikale på høyre- og venstresiden fortsetter å krangle, jobbes det i kulissene med nye store tverrpolitiske prosjekt, drevet frem av president Biden. De manøvrerer i et annet politisk USA, et skjult USA, der folk fra de to partiene søker sammen og jobber for å finne felles løsninger.

Velgernes tilbakemelding er umulig å ta feil av

Bidens enorme infrastrukturpakke på åtte billioner kroner, er bare ett eksempel. Den ble vedtatt i Senatet med hele 67 mot bare 32 stemmer. Senator Mitt Romney (R) forklarte Washington Post at forhandlingene var konstruktive, og at «…når den ene siden hadde et problem, forsøkte den andre siden å bidra til å løse problemet, heller enn å gå fra forhandlingsbordet.» Mens mediekrigen fortsetter, har Biden fått i gang arbeidshestene i Kongressen, som i det stille får jobben gjort. Dette er folk de fleste sjelden har hørt om, som Rob Portman (R) og Mark Warner (D). «Det er ingen fare for at disse politikerne skal bli stjerner i sosiale medier,» mener David Brooks i New York Times. Men de får jobben gjort. 

Bismarck sa at «Den som vet hvordan lover og pølser blir laget, får aldri mer en rolig natt.»  Kompromisset krever innrømmelser og gjentjenester. Mye skjer på bakrommet. Det kan være et skittent spill.  Allikevel; under Bidens ledelse insisterer det Hvite Hus på at man søker tverrpolitiske kompromiss så ofte som mulig, også når man ikke må. Stadig flere demokratiske og uavhengige velgere ser at denne måten å jobbe på faktisk virker. De siste månedene har moderate demokrater vunnet en rekke ulike primærvalg over mer ideologiske utfordrere; blant annet i Louisiana, New Mexico, Ohio, Virginia og New York. 

Etter åtte år med Trump vil disse velgerne ha resultater som merkes i hverdagen, ikke flere store ord eller mer ideologisk krig. Velgernes tilbakemelding er umulig å ta feil av: En halv seier er bedre enn et ærefullt nederlag.